Trénerské sympózium v Trenčíne

coaching

ÚFTS a TMK SFZ usporiadali 20. mája sympózium trénerov na ktorom hlavným prednášateľom bol I. Gorgeneyi z Austrálie, ktorý sa venoval problematike vo vnútri tímu – súčinnosť družstva, tímová dynamika, vzťahy medzi hráčmi a realizačným tímom. Zástupcovia firmy WYSCOUT prezentovali analytický program skautingu hráčov. Praktickú ukážku nácviku a zdokonaľovania pressingu predviedol so svojim družstvom AS Trenčín Adrián Guľa. Toto sympózium uviedol predseda TMK SFZ Ladislav Borbély. Podpresdeda SFZ a predseda ZsFZ Ladislav Gádoši zdôraznil, že každá informácia z takýchto stretnutí je užitočná a pomôže pri rozšírení odborných vedomostí každého trénera. K trénerom sa prihovoril i prezident ÚSFT Jaroslav Jambor .

István Gorgeneyi – Vnútorné vzťahy tímu.

Tímová dynamika je spôsob fungovania celého komplexu ľudí, ktorí sa podieľajú na činnosti družstva, vnútorná spolupráca a vzájomne vzťahy medzi zainteresovanými.

Pre prácu trénera je najdôležitejšia osamelosť, nakoľko v konečnej fáze činí dôležité rozhodnutia a často sa musí rozhodnúť okamžite. Tréner je stále pod tlakom manažmentu, hráčov, médií, verejnosti.

Ako toto všetko tréner musí zvládať. Okrem technicky a taktiky musí zvládať tímovú dynamiku podľa typológie hráčov. Dôležité sú vnútorné faktory skupinovej dynamiky dynamiky (manažment, hráči, realizačný tím) , tréningový proces, taktika, kondícia, herný prejav. K skupinovej dynamike patrí i diplomacia a lobbing.

Dôležitým prvkom tímovej dynamiky sú vnútorné vzťahy a väzby vo vnútri realizačného tímu. Jedná sa o vzťah tréner – asistent. Asistenti sú často krát netrpezliví, tlačia sa na post hlavného trénera, čo nie je správne a narúša celkovú tímovú dynamiku. Tiež asistent by mal zvládať túto úlohu a vystupovať v spoločnej idey spolu s hlavným trénerom na verejnosti.

Konfliktné zóny.

Konfliktné zóny sú každom v nás. Ako hlavný tréner pri preberaní družstva si myslí, že bude mať autoritu, ale nie je to tak lebo stále vznikajú konflikty (majiteľ– tréner, hráči – tréner, Asistent – tréner, realizačný tím – tréner). Tréner musí byť pripravený čeliť konfliktom. Dôležitým prvkom hlavného trénera je ústretovosť. Tým predchádza ku konfliktom. Pokiaľ sa riešia vnútorné záležitosti tak to všetko zostáva vo „vlastnej kuchyni“ je to spoločná práca, ale i spolupráca. Je dôležité, aby sa skupina zhodla na taktike, spôsobe hry a hernom pláne, tiež i pri analýze a hodnotení zápasu. Súčasťou tímovej dynamiky z pohľadu trénera je tok informácií, vysvetľovanie svojich rozhodnutí hráčom, asistentom, manažmentu. Pri príprave na tréningovú jednotku – rozobrať detaily a postupy s asistentmi. Kto čo bude robiť a za čo bude zodpovedať.

Čo sa stáva v tíme?

Pri práci sa používajú stále rovnaké metódy a prostriedky (vyvarovať sa)

Formovanie nového tímu, realizačného tímu.(hľadajú sa vhodné typy hráčov, ľudí do realizačného tímu)

Konkurencia medzi hráčmi, boj o miesto v základnej zostave. (Vzťahy sa narúšajú)

Dynamika rovnováhy – strata kľúčového hráča, príprava a výber nových hráčov.(zranenia, vylúčenia)

Môže nastať rozpad tímu – kľúčoví hráči strácajú výkonnosť, ale stále hrajú...

Úpadok – hráči súperia medzi sebou, vzniká konflikt (na ihrisku nespolupracujú)

Výkonnosť býva kolísavá (udržať výkonnosť družstva)

Nebezpečenstvo hrozí, keď kľúčoví hráči ovládajú tím (na ihrisku „šéfujú“ ,nerešpektujú trénerské pokyny)

Vnútorná tímová koordinácia.

Základom úspešného fungovania je dobrá spolupráca všetkých zainteresovaných zložiek, ktoré svojim správaním, radami, prácou sú nápomocní k trénerovi, ktorého si vybrali pre tím.

Heslo: Buď spolupracovať, alebo súťažiť. To platí pre všetky zainteresované zložky, ktoré súvisia s prácou celého tímu.

Hráčske teritóriá

Každý hráč na ihrisku má svoje hráčske teritórium, ktoré im tréner prideľuje podľa toho aké úlohy plní. Tieto teritóriá sa navzájom prekrývajú. Čím viac týchto teritórií je zakrytých, tým je súdržnejšia tímová dynamika. Samozrejme i tu vznikajú konfliktné zóny, hlavne tam, kde sa tieto teritóriá prekrývajú. Zväčša na tieto prekrývajúce zóny majú dosah kľúčoví hráči a niekedy tým narúšajú herné postupy a vypínajú z hry hráčov ktorým je táto zóna herne pridelená.

 

Wyscout platform

Program na sledovanie hráčov od zápasu k zápasu predstavili zástupcovia talianskej firmy

Wyscout je databáza informácií o 200.000 hráčov, v súčasnej dobe využíva 300 profesionálnych klubov a 15 národných federácií.Poskytuje prístup k videám a štatistiky hráčov.

 

Adrián Guľa, tréner AS Trenčín spolu so svojim družstvom v odpoludňajšom programe prezentoval účastníkom sympózia ukážku nácviku a zdokonaľovania pressingu.

futbalnetlogo

logozsfznew

logoufts white 500

sfzlogo 200 200

eufa respect logo

fairplay

Top
Súbory cookie nám uľahčujú poskytovať pre Vás naše služby. Používaním týchto stránok nám dávate súhlas používať súbory cookie. Zároveň súhlasíte s Pravidlami ochrany osobných údajov na tejto stránke.